joi, 28 mai 2009

happy birthday to us!


acum un an, intr-o seara tarzie de sfarsit de mai, proiectul v for vintage a inceput. de la idee la concept, imagini, informatii si iata blogul...

mai intai shop si apoi targ. promovare a real vintage-ului si a articolelor vintage inspired.
colectii ale tinerilor designeri pe tematici atent alese.


acum suntem un shop mic de accesorii si bijuterii. le gasim prin piete si targuri indepartate si de ne plac, le luam.
iar de ne plac prea multe, le postam aici, sa va bucurati si voi de piese real vintage.


suntem deja unul dintre cele mai cunoscute targuri de vintage din Bucuresti, evenimente pentru cunoscatori, pentru placerea ochilor educati care stiu sa se imbrace si sa se miste in forme dezirabile.

si vorbim liber despre tot ce-i vintage si vintage related.

aici....

miercuri, 27 mai 2009

party time


party time atunci si acum, New York sau Paris sau Bucurestiul vechi...

stralucirea prafuita de alta-data pare mai "glamouroasa" in instantaneele vechi, cu paloare de sepie sau raceala alb-negru decat in zambetele colorate de azi, de la party-urile stralucitoare ale mondenitatii.

ne brainstormam asiduu si venim cu tematici vintage inspired sa readucem atmosfera anilor trecuti in evenimentele de azi. incercam sa reconstruim ce-a fost cu evenimente si party-uri unde impunem dress-code-uri. pe care mai mult de jumatate din invitati nu le respecta fie ca nu le inteleg, fie ca nu le pasa, fie ca-s vedete si intra oricum....

marți, 26 mai 2009

Designerul

Aveam acces la tone de haine perfecte. M-am lasat fascinata.

Si am inceput sa vad in ele nu doar frumusetea, visele si povestile, ci si cercetarea, cautarea, intrebarile din spatele fiecarui detaliu.

Si in rochiile mele se ascunde o lume. Dar e doar a mea. In spatele rochiilor de la marile case de moda se ascund lumi inimaginabile, alcatuite din visele a mii de persoane.

O armata de stilisti care cerceteaza luni in sir un concept, si rezultatul cercetarii e punctul de pornire pentru o armata de designeri, o armata de ilustratori si o armata de croitori.

Sigur, el, Designerul, exista. El are ideea. El alege din miile de interpretari propuse de armata de designeri cu ajutorul armatei de ilustratori pentru directiile de dezvoltare propuse de armata de stilisti.

Si apoi vin propunerile de solutii tehnice de la armata de croitori. Si el, Designerul, alege din nou. Si, dupa ce mai face niste modificari pe niste desene, urmeaza alte propuneri din partea designerilor, alte propuneri din partea ilustratorilor, alte propuneri din partea croitorilor. Pana cand in sfarsit Designerul e multumit de realizarea conceptului sau.

De fapt noi il numim Designer pe directorul de creatie al casei de moda si ne imaginam cum sta el zi si noapte sa creeze acele rochii minunate. Dar el nu face aproape niciodata asta. In spatele lui sunt niste armate. Si fiecare dintre designeri, ilustratori, stilisti, croitori are o armata de asistenti in spate, care mai au si ei asistentii lor, care la randul lor pot avea asistenti.

http://www.biancapopp.blogspot.com/


luni, 25 mai 2009

YSL & Carla Bruni


Se pare ca ne "intalnim" cu amandoi saptamana asta.

28 mai vernisajul expozitiei: Omagiu lui Yves Saint Laurent
Muzeul National de Arta al Romaniei

Carla Bruni va fi prezenta la Bucuresti, in calitate de invitat special al Festivalului de Moda Pasarela organizat de Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti

vineri, 22 mai 2009

Raspiua, un party retro cu mentosan, eugenii si Piticot


Vineri 22 mai, de la 9 seara zi Raspiua! in Popa Nan 82


Raspiua nu este doar o petrecere retro, ci o calatorie in timp, in anii '80 - '90, cu varietati muzicale, bacanie, oracol, mentosane si dedicatii.

Evenimentul organizat in Bucuresti pe 22 mai isi propune sa-i aduca laolalta pe cei care alergau cu bicicleta Pegas si jucau Leapsa ori Nu te supara frate si pe cei care faceau colectie cu surprizele de la guma Turbo.

Iti vei aminti de nimicurile din anii '80 si '90: eugenii, mileuri, Pepsi pe sub mana, tutungerie, Pif et Hercule, shopuri in valuta, Gala Desenului Animat, sireturi fosforescente, excursii la fabrica de paine, diapozitive cu povesti si... multe altele.

Raspiua fara muzica nu ar mai fi si nu s-ar mai povesti: in '80 si '90 nu existau cluburi de minimal sau afterhours, exista un singur "club" in care se asculta cam orice - rock, hip&hop, r'n'b, soul sau techno.

Soundul anilor copilariei si adolescentei generatiei de 25-35 sau 40 de ani va fi adus la viata, improspatat si livrat de unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati DJ ai momentului.

Sunt asteptati la party nostalgicii, dar mai ales invingatorii care tin la trecutul lor, pentru ca stiu ca acesta le-a creionat viitorul. Esti chemat cu casetele cu muzica, cu poze din taberele de la Navodari si de la chefurile de atunci. Pana pe 20 mai poti trimite fotografii la adresa alina@dabuzz.ro, pentru a le proiecta la eveniment.

Biletele pentru evenimentul de vineri, 22 mai, ora 21.00, sunt disponibile la intrarea in Popa Nan 82 (o strada-nspre Hala Traian). Pretul unui bilet este de 15 lei si ofera acces la programul intregii seri.

joi, 21 mai 2009

'50s cocktail dress

vintage '50

vintage '50

vintage '50

vintage '50

Christian Dior '50

vintage '50


vintage '50

Readucerea vintage-ului in prim plan apartine in mare parte vedetelor, agasate sa poarte aceeasi rochie ca si rivalele lor.

Vintage-ul creeaza iluzia unei personalitati puternice, neinfluentate de trenduri, capabila sa se demarcheze fara a fi victima dictatului modei.

In lipsa unui stilist titrat ne putem descurca si singure, daca ne place sa experimentam. Exista ora o reteta pentru a investi in piese ce ne-au marcat in trecut si vor continua sa ne influenteze stilul si in sezoanele viitoare?

Raspunsul depinde in exclusivitate de personalitate, de gradul de intuitie fashion si de buget.

miercuri, 20 mai 2009

dor de duca si vacanta


a venit vara si dorul de duca, mirosul de iarba verde.... si teii ce dau in floare
si iar, targuri peste targuri

salutam organizatorii festivalului Pasarela, care, in acest an, organizeaza pe 30 mai un targ

Targ de Moda, adica o expozitie cu vanzare, ce reuneste creatiile a 45 de designeri romani - de moda, de accesorii si de bijuterie, talentati designeri emergenti sau consacrati

programul targului: 11.00-18.00
locatia: Institutul Francez din Bucuresti, b-dul Dacia nr 77

cui se adreseaza: unui public curios, aflat in cautarea creatiilor originale si unicat

asadar sa lasam dorul de duca sa stea potolit pana-n iunie. dor de mare, soare si inima albastra

http://www.pasarelafestival.com/

marți, 19 mai 2009

Bossa nova



Muzica buna se asculta. Dar in primul rand, muzica buna te asculta…

Cand spun Bossa Nova, ma gandesc la o finete acustica extraordinara.
Trairile pe care muzica le poate declansa sunt greu de definit. Dar cine are nevoie de cuvinte cand totul se invarte in jurul si in interiorul sunetului ?

Cand spun Bossa Nova, ma gandesc la nume precum Astrud si Joao Gilberto, Stan Getz, Luiz Bonfa sau Antonio Carlos Jobim.Cand spun Bossa Nova, ma gandesc (si cum s-ar putea altfel?) la Brazilia.Iar cand spun Brazilia, ma gandesc la Rio.Aparut la sfarsitul anilor 50 pe plajele din Rio de Janeiro, Bossa Nova reprezinta o combinatie intre samba si jazz.

Denumirea de Bossa Nova s-ar traduce din portugheza cu “lucru(l) nou”; acest gen muzical este intalnit astazi si sub numele simplu de Bossa. Acesta a devenit popular in Brazilia, America Latina si de Nord odata cu aparitia filmuluiOrfeu Negro, pe a carui coloana sonora se gaseste piesa Manha De Carnaval (Dimineata de carnaval), compusa de Luiz Bonfa si Antonio Maria.

Instrumentele principale sunt chitara si saxofonul, insa si pianul are un rol important in compozitii.

sursa: merixon.wordpress.com


new bossa nova (una din melodiile mele preferate):

luni, 18 mai 2009

"Si ce fata frumusica are mama"


Nimic din zapaceala pestrita, luxoasa si lacrimogena, din explozia stralucitoare de paiete si celuloid a unei Miss America!

In Bucurestii "anilor nebuni", acest bal incheie solemn o lunga si obositoare ceremonie:
"Miss Romania".

Miss Romania? Bal? As zice mai degraba serbarea de absolvire a internelor merituoase de la pension. Manutele corect in poala, fustele trase corespunzator peste genunchi. Ce plictiseala o sa fie! Se va dansa pana la urma, un cotillion dus indraznet pana-n strada ori un charleston nu strica reputatia nimanui.

Dimineata, pe racoare, cu mintea limpezita, vorba ceea, Miss Romanati sau Miss Muscel, ba chiar Miss Romania, se-ntorceau de un de plecasera. Nu urma nimic, Hollywood-ul era departe. Nici tu film cu Roman Novarro partener, nici tu contract de publicitate, nici tu voiaj mondial.
Doar un bilet la accelerat, clasa a doua.

- "Suflet candriu de papuagiu" - de Radu Anton Roman

vineri, 15 mai 2009

Urmasii ciobanului Bucur


Strada Bucurestilor isi alegea singura eroii, pentru a le face loc in legenda sau chiar in limba romana.
Celebritatea fiicei de spalatoreasa din Moreni, unsa pe rand tarfa de rege, amanta de vizitii, sotie de general, avand peste toate si bucuria inocenta a pedalarii cu bicicleta pe sosea, a creat picanta si voioasa amintire a Mitei Biciclista.

Figura acidulata a lui Tanase, staroste peste calici, crai al cersetorilor, furilor si talanitelor a iscat vorbe ce par sa fi nemurit. "A ramane de lemn Tanase" (intr-un picior de lemn se bizuia "regele"miseilor!) sau "a umbla teleleu Tanase" sunt ziceri ce duhului sau ïmortel" le datoram.


N-am reusit sa aflu de unde vine "Hop si eu cu tata Lina!". Mai caut....


- extras din "Suflet candriu de papuagiu" de Radu Anton Roman

joi, 14 mai 2009

Mitza biciclista

Pentru aceia care cred ca Mitza Biciclista e doar o gluma, trebuie sa clarificam ca nu este asa.
Ea a existat aievea.

Pe strazile Bucurestiului interbelic facea furori o femeie pe bicicleta: celebra Mitza, care mai era supranumita si Mitza Cotroceanca, datorita banuielii ca ar fi avut o relatie cu Regele Ferdinand.


Tot Mitza a fost prima femeie care s-a balacit in mare imbracata intr-un costum de baie considerat sumar la vremea respectiva (atunci se facea baie in halat), fapt ce a determinat o interventie a unui sef de post care a inceput sa fluiere precipitat pentru ca Mitza sa iasa din apa.

Coana s-a dus imperturbabila la politist, l-a lovit cu umbrela de plaja, intreband curioasa “de ce suiera”.

marți, 12 mai 2009

Pin-up girls


Look-ul pin-up a fost consacrat in perioada anilor ’50-’60 de Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Ava Gardner, Betty Grable.

Vedetele pin-up ale anilor '50 sunt echivalentul modelelor glamour de azi, erotismul era ilustrat prin outfit-uri minuscule si ipostaze provocatoare.

Termenul de pin-up a aparut prima data in engleza in 1941, dar conceptul exista deja de la inceputul anilor 1900 sub forma de ilustratii in primele reviste tiparite.


Betty Paige este cea mai cunoscuta pin-up girl. In anii 60, ea a castigat titlul de Miss Pinup Girl of the World.
Personalitatea carismatica era data de obraznicia, simplitatea si exotismul prezentat de Bettie in industria modei. Imaginea Bettie Page este prezenta si astazi in fashion, filme si reviste. Bruneta provocatoare a devenit o adevarata beauty icon si un simbol al senzualitatii.



vineri, 8 mai 2009

Freevole, vintage fashion icons inspired






una din colectiile care a fost la targ.
Vintage fashion icons...

Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Twiggy, Brigitte Bordot si Marlene Dietrich

talismane de sex appeal, iconite de "nu-ma-uita", cercei care iti joaca in par...
pop art, perle si strasuri, combinam un sex simbol cu jazz, adaugam hot si va oferim platoul.

se poarta la St.Tropez si la Mamaia


www.freevole.ro

joi, 7 mai 2009

Recesiune + vintage egal terapie?


De vreme ce doamnele de oras doresc in continuare sa fie admirate (in statia de RATB), fluierate de muncitori, invidiate de colegele (care se tot imputineaza) de serviciu, se cere o anumita doza de creativitate.


Aceasta se poate manifesta, de exemplu, prin anularea traseului acasa-mol plaza saptamanal. In schimb, se pot initia activitati recreative de dezvoltare personala, cu o vizita sezoniera la un targ vintage, in scopuri mercantile sau nu.


Ca urmari garantam o viata sociala mai consistenta, un buget personal constant si linistitor si indulcirea karmei cu o nuanta. Succes!


miercuri, 6 mai 2009

Vintigi/vintaj/vintage si targurile


Am ales vintage-ul ca solutie pentru ca, pe plaiurile noastre, avem inca noroc. Nu suntem inca la nivelul la care sa existe un “vintage common-knowledge”.
Motiv pentru care preturile sunt inca mici si foarte mici.

Sincronizarea cu SR nu putea fi, ironic vorbind, mai buna. Nimeni nu mai indrazneste sa creasca preturile oricum, asa ca, oricat de mult ar avansa cultul vintage, preturile stau la locurile lor, fara pauza mare.

Rochia aceea vintage de vara poate e 80 de ron. Sigur ar valora mai mult in alta parte si sigur e croita mai bine decat orice alta rochie la acelasi pret, made in China.
Brosele de dupa al doilea razboi mondial nu se pot compara niciodata cu briz-brizurile din magazinasele de “accesorii”, desi preturile nu par sa difere prea mult.

Targurile vintage devin deja o obisnuinta si pentru Bucuresti. Pareri mai bune, pareri mai rele. Cert e ca, la targ, oceanul de selleri online se decanteaza placut. Mai mari sunt sansele sa gasesti ceva bun si sa vezi ce e in neregula.

marți, 5 mai 2009

Cumparaturile de sezon si SR-ul


Acum mult mult timp, pe vremea adidasilor Antilopa, ai nostri ne cumparau haine de doua ori pe an: primavara devreme haine “subtiri”, inainte sa-nceapa scoala haine “groase”. Pantofii de lac erau pentru serbare, tenisii pentru “in fiecare zi”, blugii pentru “pe sub uniforma”.

Ce e curios e ca nu ne-am revoltat niciodata, asteptam totul cu oaresce curiozitate, dar fara inversunare. Oricum, partea cea mai interesanta in toata povestea era ca, dupa cumparaturi, dadeam pe la cofetarie. Eu preferam Africana si Strugurel.

Acum preferam Victoria 46, si dupa, dupa nimic, nu mai sunt bani nici de hartie igienica cu trei straturi. Anotimpurile nu mai conteaza prea mult (avem masina cu aer conditionat) in fata sezoanelor de “feshan”. In magazinele de retail in fiecare saptamana sunt haine noi. Cum sa rezisti?

Tanananaa, solutia vine de sus, din vest! Nu e o pasare, nu e un avion, e SuperRecesiunea (SR).

SR aduce pe aripile-i o noua ratiune in obiceiurile vestimentare urbane: sa ne bucuram de rochia pe care am vazut-o zi de zi, timp de o saptamana, in vitrina magazinului X si pe care, a opta zi dupa Scripturi, am cumparat-o cu inima stransa. Sa ne asumam faptul ca a sasea pereche de sandale cu cristale nu ne aduce plus-valoare in ochii nimanui. Obligat-fortat mai mai ca avem o sansa in fata propriei vanitati.

luni, 4 mai 2009

istoria corsetului






De-a lungul timpului, femeia a folosit diferite tertipuri pentru a atrage sau pentru a menţine interesul bărbatului. Printre ele se numără şi lenjeria intimă, iar unul dintre obiectele de vestimentaţie intimă este corsetul. Acesta reprezintă o centură elastică lată şi întărită cu balene, care serveşte la strângerea taliei, cu alte cuvinte, este un harnaşament de susţinere a taliei, bustului şi şoldurilor în tiparele unei forme ideale, dorinţa care a creat suferinţa multor generaţii de femei.

Din cele mai vechi timpuri pana in prezent, corsetul a jucat un rol esential in vestimentatia femeii. I-a ascuns formele (aplatizandu-i sanii) sau le-a pus in evidenta (jucand rol de sutien) si a strans talia pana la limita impusa de organism. Corsetul ne poate modela corpul… sustine sanii si subtiaza talia… iar acum corsetele trec din vestimentatia de budoir in garderoba noastra zilnica…

http://www.haine-vintage.info/2009/03/istoria-corsetului/ - istoria corsetului

un astfel de corset am gasit la un moment dat pe ebay. o piesa antica, de peste 100 de ani, a fost scoasa la licitatie la 60 de euro si achizitionata la peste 700.

V for vintage la Pro TV - emisiunea Apropo TV




http://www.protv.ro/emisiuni/shows/apropo-tv/video-retro-e-la-moda/22053/pagina-1.html