miercuri, 29 iulie 2009

Accesorii vechi


Am gasit de curand semnificatia cuvantului SPAT pe wikipedia, un obiect/accesoriu de care uitasem ca exista (desi l-am tot vazut in filme vechi)

"Spats were stiff fabric covers covering the top of the shoe and extending up the lower part of the leg. Spats
, especially white ones on highly-polished black shoes, formed part of the stereotype dress of a wealthy young man of the era, along with a top hat and a cane. Other common colours were grey, tan, and black. Though often a fashion accessory, wool felt spats were also worn to keep the ankles warm. Commonly worn as upper-class city dress prior to World War I, spats fell out of fashion during the late 1920s, although retained until the 1940s as formal daytime dress for men on occasions such as weddings and other social events. A short female version, usually in beige, was popular during the Edwardian era (1902-14).


Spats were an evolution of the 18th-Century "spatterdashes," a version of the similar (but strictly practical rather than decorative) articles known as gaiters that are still worn today, to prevent water getting into walking boots. The 18th century spatterdash was a protective item of dress worn by soldiers, farmers and others� whose occupation involved regular exposure to rain and mud. It reached above the knee and was kept in place by side-buttons and buckles."en.wikipedia.org


Si iata si evolutia lor inspre arta : Posso the Spat este� marca de accesorii din New York, ai carei designeri au reinventat vechiul SPAT intr-un mod foarte original. Le poti purta peste cizmulite, pantof deschis sau inchis, sandale romane etc. Si ce-i mai grozav este ca poti sa schimbi "fata" incaltamintei tale oricand ai tu chef!!!

Cred ca o sa vorbesc cu cizmarul meu preferat sa vad cat m-ar costa si cat de greu e de incercat o aventura din cateva bucatele de piele naturala!! Oricum vreau o pereche macar, probabil din piele gri, si una din tweed cadrilat, pe care o sa mi-o confectionez singura!

sursa: http://anais.flu.ro/

miercuri, 22 iulie 2009

vineri, 17 iulie 2009

Dior in Uniunea Sovietica

In timp ce in Romania se murea in inchisorile comuniste si capitalismul era aprig combatut de tovarasi, la Moscova Christian Dior organiza prima prezentare haute couture in 1959.

Pret de 5 zile manechinele casei Dior prezentau in fata unei largi audiente modelele de vis aduse de la Paris si create de tinarul Yves Saint Laurent.

Pentru Dior era o premiera, pentru URSS cu atat mai mult - acesteia au urmat si alte prezentari de moda sau cosmetice occidentale si astfel inca din anii 60 se puteau cumpara parfumuri frantuzesti la Moscova, Dior fiind evident una din casele preferate de rusoaice.

Modelul francez a fost rapid adoptat iar rusii au trebuit sa aiba si un creator de Haute Couture oficial, chiar daca termenul sau realitatea economica erau incompatibile cu universul sovietic.

Astfel la finele anilor 60, foarte tanarul Slava Zaitsev devine designerul numarul unu al URSS si creator de ... "haute couture" - promovat si peste hotare (am gasit articole in Vogue, l'Officiel sau Madame Figaro) organizand numeroase prezentari de moda pina azi cand are chiar si o emisiune TV.
Efectul primei prezentari Dior in URSS nu s-a lasat fara efecte.

Coincidenta sau nu, Yves Saint Laurent, designerul acestei colectii din 1959, isi va trimite si el creatiile la Kremlin iar Raissa Gorbatciov era prezenta la colectiile Haute Couture de la Paris.

In anii 80, cand URSS-ul se deschidea moda si arta costumului erau sustinute in Rusia (de altfel rusii au avut grija sa traduca toate cartile de tipare / moda din Occident).

In Romania sub indrumarea tovarasei ele erau ... combatute si orice femeie din Bucuresti prea frumoasa si prea bine imbracata era oarecum in pericol in ascensiunea sociala


Rezultatele pe termen lung ale acestei gandiri romanesti la nivel politic de a nu incuraja frumusetea sau moda, cu adanci radacini in istorie, se vede inca azi.

Aceste instantanee surprinse de reporteri sunt extrem de elocvente pentru contrastul Est-Vest si pentru mirajul / fascinatia fata de moda occidentala.

Si in Romania au existat asemenea momente in anii 90 cand Paco Rabanne sau Ted Lapidus au venit in tara.

Pe fata oamenilor putem citi un amestec ciudat de mirare, fascinatie si indignare.

Aceasta reactie este frecventa si in Romania, mai ales la sat sau in mediile peste o anumita varsta sau sub un anumit IQ unde intoleranta e deplina.

Babele de la sat se arata revoltate de o rochie prea scurta, oamenii pe strada se revolta daca ai o esarfa pusa mai stramb.

Desi aceste imagini sunt de la Moscova din 1959 putem gasi elemente comune cu o anumita vestimentatie din RO: doamne cu batic nemachiate, 2 agrafe, nemachiate cu poseta dreptunghiulara si fusta dreapta pina la jumatatea gambei sau femei comisar gen impiegat CFR.

Uneori moda nu se prinde de oameni si mai exista doamne in ministere cu functii importante care poarta aceleasi freze si costume tip anii 80.

marți, 14 iulie 2009

Costum si Moda in secolul XX


Fundatia Calea Victoriei va invita in data de 15 iulie, ora 19:00 la o intilnire cu doamna Adina Nanu - profesor la Universitatea Nationala de Arte si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, din Bucuresti, specialist in istoria costumului.

Doamna Adina Nanu va face o incursiune in istoria costumului si a modei incepind de la 1900, din perioada Art-Nouveau, trecind prin perioada interbelica, cind prejudecatile au disparut, iar tonul era dat de Paris sau Hollywood si ajungind la moda din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Prezentarea va continua cu moda New Look si Rock’n Roll din anii 1950-1960, cu moda Pop si Hippies din 1960-1970 si in final Punk-ul si postmodernismul de sfirsit de secol XX.

In final ne vom intreba daca asistam la sfirsitul modei si vom incerca sa ne imaginam cum va arata moda peste 30 de ani.

ADINA NANU preda de peste 50 de ani cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor si a Costumului la Universitatea Nationala de Arte si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, din Bucuresti. A publicat peste 30 de volume despre arta, din care ultimele sint “Arta pe om” (Editura Compania, 2001), ”Vezi? Comunicarea prin imagine” (Editura Vizual, 2002) si “Arta, Stil, Costum”(Editura Noi Media Print, 2007).

Cost atelier: 40 ron - adulti / 30 ron - elevi, studenti
Loc desfasurare: Fundatie
Data: Miercuri 15 iulie, 19:00

Inscrieri la: contact@victoriei.ro

luni, 13 iulie 2009

Vintage: cat costa?

Intre 9 si 15 iulie are loc la Paris o vanzare de tinute vintage Yves Saint Laurent (couture si rive gauche) din anii 70. Am selectat 2 piese cu pretul lor.

Ansamblu de seara Haute Couture 1971-1972 - 1000 EUR


Rochie de matase Rive Gauche 75-78 - 440 EUR


Cu 500 - 1500 EUR poti gasi in Paris rochii din anii 20 integral brodate cu margele / paiete, uneori chiar piese de referinta semnate de mari nume. Gratie crizei si preturile pentru piese de colectie, in special rochii de seara, au scazut in ultimele luni.

sursa: http://octaviancoifan.blogspot.com

joi, 9 iulie 2009

Peace, love and understanding



"True religion is real living; living with all one’s soul, with all one’s goodness and righteousness."
— Albert Einstein

"There is one thing one has to have: either a soul that is cheerful by nature, or a soul made cheerful by work, love, art, and knowledge."
— Friedrich Nietzsche

"If you want something, don't wish for it. Life is too short to wait"
- Stephen Hines

"We all die. The goal isn’t to live forever. The goal is to create something that will."
- unknown

"Many of us crucify ourselves between two thieves - regret for the past and fear of the future."
— Fulton Oursler

"Peace is not found in some other place on a distant vacation or in a large bank account. True peace is always within you and can be found wherever you are."
— Robin Sharma

sursa: http://yumz.tumblr.com/

miercuri, 1 iulie 2009

A la mode chez Maison Esthetique




In toiul verii, Bucurestiul e greu de cucerit. Pasii se afunda in asfalt, privirea iti joaca feste ca in desert, fantanile arteziene rad tacut ca niste feline la zoo.

La Maison Esthetique, tabloul e diferit sambata asta. Lasam soarele la umbra din curte si va invitam la un ceai de vara. Plusam cu turta dulce si muzica de iulie.

Timp de plictiseala nu o sa fie, caci va fi targul…

Fashion Box – obiecte vestimentare care nu se gasesc in Romania, de la Celynb, Imperial, Please, Souvenir Clubbing, Rossodisera, Atos Lombardini, Cop.Copine, Deca, Antonello Serio, Aloe, Akela Key, Roma 1950, toate cu mari reduceri…

Freevole – bijuterie-concept

V4vintage Shop – accesorii vintage autentic

Ii asteptam atat pe cei mai dragi prieteni, care ne cunosc deja, cat si pe cei si cele care s-au plictisit de cumparaturile de la Mall.

Organizat de : Maison Esthetique
Participa : Fashion Box, Freevole, V4vintage Shop
Cand: 04.07.09 (sambata asta)
Intre: 14.00-20.00
Unde : Str. Cezar Bolliac nr. 52, sector 3, in zona Piata Alba Iulia (harta)
Contact : 021.327.65.54/ 0748.11.45.46