vineri, 17 iulie 2009

Dior in Uniunea Sovietica

In timp ce in Romania se murea in inchisorile comuniste si capitalismul era aprig combatut de tovarasi, la Moscova Christian Dior organiza prima prezentare haute couture in 1959.

Pret de 5 zile manechinele casei Dior prezentau in fata unei largi audiente modelele de vis aduse de la Paris si create de tinarul Yves Saint Laurent.

Pentru Dior era o premiera, pentru URSS cu atat mai mult - acesteia au urmat si alte prezentari de moda sau cosmetice occidentale si astfel inca din anii 60 se puteau cumpara parfumuri frantuzesti la Moscova, Dior fiind evident una din casele preferate de rusoaice.

Modelul francez a fost rapid adoptat iar rusii au trebuit sa aiba si un creator de Haute Couture oficial, chiar daca termenul sau realitatea economica erau incompatibile cu universul sovietic.

Astfel la finele anilor 60, foarte tanarul Slava Zaitsev devine designerul numarul unu al URSS si creator de ... "haute couture" - promovat si peste hotare (am gasit articole in Vogue, l'Officiel sau Madame Figaro) organizand numeroase prezentari de moda pina azi cand are chiar si o emisiune TV.
Efectul primei prezentari Dior in URSS nu s-a lasat fara efecte.

Coincidenta sau nu, Yves Saint Laurent, designerul acestei colectii din 1959, isi va trimite si el creatiile la Kremlin iar Raissa Gorbatciov era prezenta la colectiile Haute Couture de la Paris.

In anii 80, cand URSS-ul se deschidea moda si arta costumului erau sustinute in Rusia (de altfel rusii au avut grija sa traduca toate cartile de tipare / moda din Occident).

In Romania sub indrumarea tovarasei ele erau ... combatute si orice femeie din Bucuresti prea frumoasa si prea bine imbracata era oarecum in pericol in ascensiunea sociala


Rezultatele pe termen lung ale acestei gandiri romanesti la nivel politic de a nu incuraja frumusetea sau moda, cu adanci radacini in istorie, se vede inca azi.

Aceste instantanee surprinse de reporteri sunt extrem de elocvente pentru contrastul Est-Vest si pentru mirajul / fascinatia fata de moda occidentala.

Si in Romania au existat asemenea momente in anii 90 cand Paco Rabanne sau Ted Lapidus au venit in tara.

Pe fata oamenilor putem citi un amestec ciudat de mirare, fascinatie si indignare.

Aceasta reactie este frecventa si in Romania, mai ales la sat sau in mediile peste o anumita varsta sau sub un anumit IQ unde intoleranta e deplina.

Babele de la sat se arata revoltate de o rochie prea scurta, oamenii pe strada se revolta daca ai o esarfa pusa mai stramb.

Desi aceste imagini sunt de la Moscova din 1959 putem gasi elemente comune cu o anumita vestimentatie din RO: doamne cu batic nemachiate, 2 agrafe, nemachiate cu poseta dreptunghiulara si fusta dreapta pina la jumatatea gambei sau femei comisar gen impiegat CFR.

Uneori moda nu se prinde de oameni si mai exista doamne in ministere cu functii importante care poarta aceleasi freze si costume tip anii 80.