marți, 5 mai 2009

Cumparaturile de sezon si SR-ul


Acum mult mult timp, pe vremea adidasilor Antilopa, ai nostri ne cumparau haine de doua ori pe an: primavara devreme haine “subtiri”, inainte sa-nceapa scoala haine “groase”. Pantofii de lac erau pentru serbare, tenisii pentru “in fiecare zi”, blugii pentru “pe sub uniforma”.

Ce e curios e ca nu ne-am revoltat niciodata, asteptam totul cu oaresce curiozitate, dar fara inversunare. Oricum, partea cea mai interesanta in toata povestea era ca, dupa cumparaturi, dadeam pe la cofetarie. Eu preferam Africana si Strugurel.

Acum preferam Victoria 46, si dupa, dupa nimic, nu mai sunt bani nici de hartie igienica cu trei straturi. Anotimpurile nu mai conteaza prea mult (avem masina cu aer conditionat) in fata sezoanelor de “feshan”. In magazinele de retail in fiecare saptamana sunt haine noi. Cum sa rezisti?

Tanananaa, solutia vine de sus, din vest! Nu e o pasare, nu e un avion, e SuperRecesiunea (SR).

SR aduce pe aripile-i o noua ratiune in obiceiurile vestimentare urbane: sa ne bucuram de rochia pe care am vazut-o zi de zi, timp de o saptamana, in vitrina magazinului X si pe care, a opta zi dupa Scripturi, am cumparat-o cu inima stransa. Sa ne asumam faptul ca a sasea pereche de sandale cu cristale nu ne aduce plus-valoare in ochii nimanui. Obligat-fortat mai mai ca avem o sansa in fata propriei vanitati.