marți, 25 august 2009

Ceasurile lui Che



Surprinzător sau nu, marxistul Che Guevara purta la mână unul dintre simbolurile puternice ale capitalismului.La urma urmei şi revoluţionarii trebuie să ştie cu exactitate cât este ceasul, iar Rolex, în variantele sale GMT şi Submariner a devenit inconic pentru Il Che tot atât precum şi trabucurile pe le fuma zilnic. Puţină lume ştie că eroul argentinian a mai avut un ceas: Marvin.

În momentul fondării atelierului de orologerie Rolex, Marvin Watch Co. îşi sărbătorea deja cea de-a 55-a aniversare. Şi totuşi, în ciuda avantajului de vârstă, numărul posesorilor de ceasuri Marvin puşi unul lângă altul ocupă probabil nu mai mult de un etaj dintr-una din clădirile Rolex. La fel cum cei care au auzit că Che Guevara a avut pe lângă ultra-cunoscutele Rolexuri şi un Marvin, încap cu toţii în lift.



Marvin a pierdut confruntarea mediatică. Coroana atelierului din St. Imier a fost întrecută în rang de simbolul regesc Rolex. Era şi firesc să se întâmple aşa având în vedere că brandul elveţian a trecut într-un semi-anonimat încă de la începutul secolului al XX-lea. Mai mult, informaţia că Che Guevara apare în unele imagini purtând un Marvin le-a fost străină până şi reprezentanţilor mărcii. Un fan le-a atras atenţia că descoperise pe Internet pozele, iar elveţienii s-au bucurat de mina de aur proaspăt găsită, mai ales că, de câţiva ani, brandul face eforturi pentru a reveni pe piaţă.

Modelul a fost datat în preajma anului 1950. Un ceas simplu, cu funcţii de bază, printre care şi o fereastră de dată. Carcasa din oţel inoxidabil era protejată împotriva câmpurilor magnetice, iar mecanismul automatic beneficia de un sistem de absorbţie al şocurilor. O notă în comunicatul de presă al companiei spune că ceasul s-a oprit la 16.40 pe data de 1 a lunii.